Pekka Haavisto ja Maunulan Sanomien synty

437

Maunulan Sanomat haastatteli perjantaina 1.9. Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavistoa, joka liittyy Maunulan Sanomien perustamiseen. Kun Maunulan Sanomia vuonna 1990 synnytettiin, Pekka Haavisto tuli Maunulaan kouluttamaan lehden tekijöitä. Koulutus liittyi Pekka Haaviston toimittajataustaan. Haavisto toimi 1980-luvulla Suomi-lehden päätoimittajana, ja oli yksi Vihreän Langan perustajista ja toimi lehden ensimmäisenä päätoimittajana 1983.

Haavisto kertoi muistavansa käyneensä Maunulassa osana 90-luvun alussa järjestettyjä vastaavia koulutuksia. Tuohon aikaan puhuttiin paljon ympäristöjournalismista ja ekologisesta toiminnasta. Muillakin alueilla käytiin puhumassa kaupunginosa-aktiiveille lähiympäristöön vaikuttamisesta.

Haavisto puhui myös kansalais-, asukas- ja kotiseutuaktiivien työstä ja paikallisesta vaikuttamisesta. Suomessa on tapahtunut suuri muutos siinä, että kansalaiset voivat vaikuttaa kaavoitusprosesseissa. Kuulemisprosessit ovat nykyään osa kaupungin toimintaa.

Haastattelun aikana puhuttiin myös kaupunginosayhdistysten roolista. Haaviston mukaan useilla kaupunginosilla on selkeä paikallisidentiteetti. Haavisto korosti yhteisöllisyyden arvoa ajassamme ja näkee kaupunginosatoiminnan Helsingin suurena rikkautena. Kaupunginosatoiminnasta on noussut myös Vihreiden aktiiveja.

Paikallisen vaikuttamisen toimintamahdollisuudet pitää taata jatkossakin, koska Helsinki on paikallisesti katsottuna usein liian etäinen toimija. Haaviston mukaan kansalaistoiminta itse valitsee sen, mitä tekee, eikä se korvaa viranomaispalveluja. Haavisto kertoi myös uskovansa kolmannen sektorin työpaikkoihin.

LISÄTIETOJA
Maunulan Sanomat