Maunulan keskustaan avataan loppuvuonna ravintola monien hankaluuksien jälkeen

503

Maunulan keskustaan on kauan odotettu ruokaravintolaa. Ravintolaksi vuokratussa tilassa on kuitenkin jouduttu tekemään isoja muutostöitä, mikä on viivästyttänyt avaamista yli vuoden.

Kuvassa tilaisuus ravintolatilan edustalla syyskuussa 2018. Jo tuolloin odoteltiin ravintolan aukeavan aivan tuota pikaa. Kuvan rakennus valmistui vuonna 2018 ja elokuussa 2018 ravintolayrittäjä Baris Kaya vuokrasi talon alakerrasta tilan ravintolaa ajatellen.

Tämänhetkinen tieto on, että ravintola aukeaa marras–joulukuussa 2019.

Maunulalainen demokratiatutkija ja asukasaktivisti Emilia Palonen pitää tilannetta ikävänä. Hänen mukaansa koko Maunula on odottanut tilaan ravintolaa, ja sen vuoksi tilan olisi rakennusvaiheessa tullut olla ravintolavalmiudessa. ”Olemme asukkaina kommentoineet kaavaa ja talojen pohjapiirroksia.”, Palonen kertoo. Hän arvelee, että rakennusyhtiöt ovat nyt maksimoineet oman hyötynsä minimoimalla ravintolavalmiuden.

”Pitäisikö asuinalueiden keskeisissä rakennuksissa olla asukkaat eli järjen ääni mukana suunnittelemassa?”, Palonen kysyy.

>> Helsingin Sanomat kertoi aiheesta 3. syyskuuta 2019:

Helsingin Asumisoikeuden (HASO) talo valmistui vuonna 2018 Maunulan keskustaan, Maunula-taloa vastapäätä. Elokuussa 2018 ravintolayrittäjä Baris Kaya vuokrasi talon alakerrasta liiketilan avatakseen siinä ravintolan. Neuvottelukumppanina oli Helsingin kaupunki, jolle HASO vuokraa kiinteistöjensä liiketilat.

Ravintoloitsija tiesi, että ilman muutostöitä tilaa ei saisi ravintolaksi, se luki myös vuokrasopimuksessa: tiloissa on ravintolavalmius, mutta on vuokralaisen vastuulla tehdä tarvittavat muutokset. Ravintoloitsija teettikin erinäisiä muutoksia, kunnes selvisi että koska tila oli rekisteröity liiketilaksi, tehdyt muutostyöt eivät riitä.

Kaupunki on nyt lopulta ottanut muutostyöt vastuulleen. Kaupunki myös kertoo että tämä ”Maunulan projekti” on opettanut, että yrittäjät tarvitsevat vuokrausprosesseissa enemmän tukea ja opastusta. Jatkossa neuvontaa lisätään.

Kun tilan käyttötarkoitus on lopulta saatu muutettua, tilaa vuokrataan jatkossa ravintolana.