Maunulan Kirjamessut 14.9. Maunula-talossa

986

14. syyskuuta klo 13-19 Maunula-talon valtaa uusi kirjatapahtuma, jossa maunulalaiset kirjailijat houkuttelevat kirjailijakollegojaan kiintoisiin keskusteluihin. Esille pääsevät niin kauno- kuin tietokirjallisuus – sekä Maunula.

Kirjamessuilla esiintyvät ainakin: Matti Rönkä, Heikki Valkama, Timo Harakka, Jan Erola, Mercedes Bentso, Leena Valmu, Ville Hänninen, Aiju Salminen, Antti Nylén, Lasse Rantanen, Jaakko Lyytinen, Venla Pystynen, Ilkka Luukkonen, Maija Hakanen, Hannu Kurki, Ari Turunen, Markus Leikola, Kalle Isokallio, Anna Härmälä ja Maria Sann. Lue lisää alta!

OHJELMA

muutokset mahdollisia + ohjelma täydentyy. Seuraa tapahtuman ajantaisaista ohjelmaa: www.facebook.com/events/2249521618497862

Kello 13: Maunulan kirjamessut avaa työministeri, kirjallisuusmies Timo Harakka yhdessä Heikki Valkaman ja Jan Erolan kanssa.

Kello 13.10
Kansa taiteili, kuvittajat kertovat
Ville Hänninen sekä maunulalaisia kuvittajia: Aiju Salminen ja Lasse Rantanen.

  • Aiju Salminen on Maunulassa asuva kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija
  • Lasse Rantanen on Maunulassa asuva kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija sekä tietokirjailija
  • Ville Hänninen on populaarikulttuuriin erikoistunut vapaa toimittaja, entinen KirjaIN-lehden päätoimittaja ja kriitikko, joka on tehnyt useita tietokirjoja

Kello 13.50
Murhako kannattaa?
Kirjailija Matti Röngän Viktor Kärppä on tehnyt odotetun paluun, Heikki Valkaman seikkailijakokki Riku Mäki päässyt kolmanteen kirjaan. Leena Valmu on tehnyt nuortendekkareita. Keskustelua vetää Jan Erola.

  • Matti Röngän kirjat ovat saaneet kiitosta kielestä, yhteiskunnallisuudesta ja huumorista, ja niitä on julkaistu parillakymmenellä kielellä. Rönkä tunnetaan myös Ylen uutisankkurina.
  • Heikki Valkama työskentelee Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa sisältöpäällikkönä ja on entinen Imagen, Mondon ja Ylioppilaslehden päätoimittaja. Hänen esikoisromaaninsa valittiin vuoden esikoisdekkariksi.
  • Leena Valmu on suomalainen lasten- ja nuortenkirjailija ja biolääketieteen tutkija. Valmu on oppiarvoltaan filosofian tohtori. Hän on julkaissut sekä tieteellisiä että kaunokirjallisia teoksia. Valmun kirja Veera tiellä oli yksi vuoden 2010 Topelius-palkintoehdokkaista.

kello 14.30
Ei koira, muttei mieskään
Mercedes Bentso- Ei koira muttei mieskään on Venla Pystysen kirjoittama tositarina Linda-Maria Roineesta eli räppäri Mercedes Bentsosta, Helsingin huumepiireistä ja musiikin pelastavasta voimasta.16-vuotiaana Linda-Maria Roine ajautuu huonoon seuraan. Kun poikaystävä lähes tappaa Linda-Marian kamapäissään, tyttö saa repäistyä itsensä irti huumemaailmasta. Haastattelijana Ylen kulttuuritoimittaja Mattias Mattila (vamistuu)

  • Linda-Maria Roine räppää Mercedes Bentso -artistinimellä kokemuksistaan ja pyrkii parantamaan syrjäytyneiden asemaa.
  • Venla Pystynen on ansioitunut toimittaja, joka on tunnettu siitä, ettei hän kaihda vaikeimpiakaan aiheita.

Kello 15.00
Vuosi 1918 Maunulassa
FT Maija Hakasen kirjan Pakinkylän Punainen Kaarti -kirja kertoo Pakinkylän (nykyisen Pakilan) työväenyhdistyksen ja punakaartin vaiheista sisällissodassa, miksi, miten ja millaisin seurauksin Pakinkylän punaiset lähtivät taisteluun. Haastattelinana Maunulan sanomien päätoimittaja Hannu Kurki

15.20
Saako taiteilija olla taiteilija?
Esseisti Antti Nyléniä haastattelee Häviö-kirjasta ja taiteilijan toimeentulosta toimittaja Jaakko Lyytinen.

Antti Nylén on maunulalainen esseisti joka tunnetaan virtuoosimaisesta tyylistään ja omapäisistä näkemyksistään.

15.40
Kongolainen kampa
lkka Luukkonen työskentelee politiikan toimittajana. Hän on asunut myös Brysselissä, Nurmijärvellä ja San Franciscossa ja toiminut mm. kulina turkishuutokaupassa, mittausapulaisena valtakunnan metsien inventoinnissa ja autotsupparina. Kongolainen kampa on hänen esikoisteoksensa. Haastattelijana Jan Erola

Kello 16.00
Maunula maailmankirjallisuudessa,
Kirjailija Markus Leikolan johdolla Antti Nylèn, Jaakko Lyytinen ja Heikki Valkama pohtivat Maunulan merkitystä maailmankirjallisuudelle.

Kello 16.30
Historian mulkerot
Tiesitkö, että Iivana Julma määräsi nykyiselle Punaiselle torille ison padan, jossa oli kiehuvaa vettä. Padassa hän keitti elävältä kaikki ne, joita piti vastustajinaan. Mitä enemmän yksittäinen ihminen on valloittanut, alistanut ja tappanut, sitä todennäköisemmin hänelle pystytetään patsas. Haastattelijana Jan Erola

VTL Ari Turunen (s. 1966) on kirjoittanut useita suosittuja tietokirjoja, jotka käsittelevät ihmisten tapojen historiaa ja maailmankuvien muutoksia. Hänen suosittu tietokirjansa Ettekö te tiedä kuka minä olen? historiaa on käännetty monille kielille.

Kello 17.00
Sattuman kansanedustaja
Mainosmies politiikan takapiruna.
Räävitön satiiri todeksi muuttuvasta mediatempauksesta. Politiikan ja talouselämän irvileuka iskee kulmahampaansa nyt mediaan ja taiteen maailmaan.Kaiken nähnyt ja tylsistynyt mainostoimiston omistaja Aki Hasanen päättää sapattivuonnaan katsoa, mitä markkinoinnilla saa aikaan. Hän lanseeraa uuden mediaseksikkään runoilijan. Haastattelijana Jan Erola

Kalle Isokallio (s. 1948) on toiminut vapaana kirjailijana vuodesta 1996 ja toteuttanut vapauttaan kirjoittamalla yhteiskunnallisen veijariromaanin vuosittain. Ajan, joka kirjoittamiselta jää, hän käyttää lorvailuun, ellei satu musisoimaan johtamansa Åttopojat-orkesterin kanssa.

MUUTA:
Kello 13
Askartelua lapsille! Kuvakirjailija Anna Härmälä ja kuvittaja Maria Sann auttavat lapsia askartelemaan kirjallisia hahmoja / kirjankansia. Lastenkirjailijoiden kuvitustyöpaja (aulatila)

Kello 13
Kirjakahvila aukeaa. Tarjolla pientä purtavaa sekä paikallaolevien kirjailijoiden kirjoja. Muista pyytää signeeraukset!

Ohjelmajohtaja: Jan Erola