Maunula-seuran vieraana tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen

632

Seuran kevätkokous keskusteluineen on kaikille avoin tilaisuus. TIlaisuus pidetään Mediapajalla 5. huhtikuuta klo 18. Tervetuloa!

Tilaisuuden alussa maunulalainen tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen esittelee teoksensa Ulkoministerin kujanjuoksu – Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä. Kirja valottaa 1930 maailmanpoliittista tilannetta ja on verrannollinen Euroopan tilanteeseen nykyään.

Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Hän on julkaissut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta, hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana.

Paikka: Maunulan Mediapaja, Metsäpurontie 25

Kahvitarjoilu, tervetuloa

ESITYSLISTA JA LIITTEET: Maunula-Seuran kokousaineistoja

Jukka-Pekka Pietiäinen: Ulkoministerin kujanjuoksu. Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä

Valtakunnankansleri Adolf Hitler piti Berliinissä 26.9.1938 ennennäkemättömän aggressiivisen puheen. Siitä tuotiin englanninkielinen lyhennelmä Genevessä Kansainliiton yleiskokouksen puheenjohtajan Eamonn de Valeran päivällisille. Suomen ulkoministeri Rudolf Holsti käänsi sen ranskaksi pöytäseurueelleen laskien leikkiä ja irvaillen Hitlerin kustannuksella.

Viisi viikkoa myöhemmin saksalaiset ilmoittivat, että ei ole mitään mahdollisuuksia hyviin suhteisiin Suomen ja Saksan välillä niin kauan kuin Rudolf Holsti on Suomen ulkoministeri. Keskeinen väite oli, että Holsti olisi nimittänyt Hitleriä hulluksi koiraksi, joka pitäisi ampua. Saksalaiset olivat saaneet tilaisuuden nöyryyttää saksalaisvastaista Holstia, joka oli muutenkin eroamassa ulkoministerin tehtävästä. Ero tapahtui 16.11.1938.

Rudolf Holsti oli maailmansotien välisenä aikana Suomen kansainvälisesti tunnetuin poliitikko ja diplomaatti. Talvisodan puhjettua Holsti piti joulukuussa 1939 Kansainliitossa maailmanlaajuisen huomion saaneen puheen, jonka seurauksena Neuvostoliitto erotettiin maailmanjärjestöstä.

Kotimaassa Holsti oli kiistelty poliitikko. Hän toimi ulkoministerinä ja lähettiläänä kansainvälisen politiikan polttopisteessä Genevessä. Demokratian vahva puolestapuhuja ei salannut mielipiteitään diktatuureista ja diktaattoreista. Osansa saivat Hitlerin lisäksi myös Mussolini, Göring ja Stalin.

Teos kertoo Holstin elämäntarinan painottuen eroon johtaneisiin tapahtumiin ja huipentuen ensimmäistä kertaa julkaistavaan sensaatiomaiseen silminnäkijäkuvaukseen Kansainliiton puheenjohtajan päivällisistä syksyllä 1938.

Lisätietoa ja lähde: https://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1696

Kirja: Ulkoministerin kujanjuoksu (Jukka-Pekka Pietiäinen)