Kolumni: Naapuritalo kuroutui kotiimme

1257

Asuintalonne ja asuntonne viereen, lähes käden mitan tuntumaan on rakennettu uusi kerrostalo. Oletteko keskenänne kommentoineet aihetta Inka Järvikangas ja Katariina Virtanen?

Inka: Sillee on keskusteltu, et onneks ei omisteta tätä asuntoo… Koko rakennustyömaasta ja -hankkeesta on tosi huonosti tiedotettu. 

Voisiko muuttunutta tunnelmaa ja maisemaa Suursuontie 14:ssä kuvata tiiviin eurooppalaiseksi?

Inka: Tässä asunnossa oli avara ja vehreä tunnelma, nyt on kaadettu oikeestaan kaikki puut, jotka oli vähä näkösuojana. Mä en ehkä nauti sellaisesta tiiviistä keski-eurooppalaisesta ympäristöstä. Onhan se ihan ymmärrettävää, että Helsingissä tarvitaan jatkuvasti lisää asuntoja. Sitten rakennetaan kaikkialle, minne voidaan. On se kuitenkin kivempi vaihtoehto kuin, että jouduttais vaikka Keskuspuistoon rakentamaan. 

Katariina: Rakennusprojektin aikana moni on muuttanut pois, ja me ollaan varmaan seuraavat lähtijät.

Inka: Maunulassa me ollaan viihdytty hyvin, ja ollaankin koitettu etsiä nyt tästä lähialueelta vähän vastaavaa uutta asuntoa.

Miten uudisrakennus näyttäisi sovittuvan kyseiseen paikkaan?

Inka: Ulkonäöltään se on tosi hyvin tähän sopiva. Se on siisti ja valkoinen, saman tyyppinen kuin nää viereiset kerrostalot. Ei ole ainakaan visuaalisesti häiritsevä. Jos tossa kadulla kulkee ohi, niin en mä usko, että siihen kiinnittää kauheesti edes huomiota. Ehkä siihen, että se on niin lähellä, mutta ei siihen, että se on poikkeevan näköinen, ettei se kuuluis tähän asuinalueeseen. 

Miten on asumisviihtyvyytenne laita?

Inka: Meidän asunnon jokaisesta ikkunasta näkyy halutessa sisään. Nyt pidetään oikeestaan koko aika verhoja alhaalla rakennusmiesten vuoksi. Se on suurin asumisviihtyvyyden vähenemisen syy. Puut toi näkösuojaa ja yksityisyyttä. Aiemmin naapuritalot oli puiden takana. Uusi naapuritalo pimentää kaiken valon parvekkeelta.

Katariina: Asumismukavuus on laskenut merkittävästi.

Inka: Ei me mitenkään vihata viereistä taloa, mutta on se ihmetyttänyt, ja vähä vaikuttanutkin elämiseen tässä. 

Ehkäpä asuintalonne tilanne tarjoaa meille vision tulevasta kehityksestä kuluvana vuosisatana pääkaupunkiseudulla. Toivotaan kuitenkin, että saamme asua itseämme miellyttävissä ympäristöissä – mahdollisesti entistäkin viihtyisämmässä Maunulassa. 

Haastattelija Timo Kopomaa on julkaissut ”Täydellistyvä kaupunki, kiehtova urbaani” kirjan vuonna 2019.