Koti Blogi

Maunulan Sanomien kesänumero 2/2019 ilmestynyt

Maunulan Sanomien kesänumero 2/2019 ilmestyi torstaina 23.5.2019. Lehteä jaetaan vapaaehtoisille jakajille la 25.5. klo 11-12 ja su 26.5. klo 12-13 asukastila Maunulan Mediapajalla ja muulloin Mediapajan normaaleina aukioloaikoina arkisin klo 9-16. Tule tekemään hyvä työ Maunulan puolesta ja jaa lehti omaan taloyhtiöösi.

Vanhoja Maunulan Sanomien numeroita on saatavilla asukastila Maunulan Mediapapajalla (Metsäpurontie 19-21) sen normaaleina aukioloaikoina klo 9-16.

Olet tervetullut rentoon ja iloiseen porukkaan tekemään Maunulan omaa lehteä vaikka vain yhden jutun vuodessa tai ottamaan kuvia. Tule myös opettelemaan lehden tekoa, jos et ole aiemmin tehnyt lehteä.

Maunulan Sanomien vt. päätoimittaja on Hannu Kurki (etunimisukunimi [at] hotmail.com). Lehteä julkaisee Maunulan Sanomien tuki ry.

Maunulan Sanomat on riippumaton alueen kehittämisen äänenkannattaja ja se on perustettu 1990. Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa ja sen painos on 7000 kpl. Lehden jakelualue on Maunula, Pirkkola ja Metsälä.

Lehteä lukee YKS-projektin kyselyjen mukaan noin 95 % maunulalaisista ja 89 % ilmoittaa lukevansa lehteä säännöllisesti. Lehteen liittyviä tietoja

Vanhoja Maunulan Sanomia voi lukea netistä

Asukastila Maunulan Mediapaja (Metsäpurontie 25)

Maunulan Musaa ja Makkaraa 2020 pärähtää 22. elokuuta!

Elokuun melkein viimeisenä lauantaina pärähtää jälleen! Mehevää ja menevää meininkiä! Musaa, makkaraa, musaa, vegemakkaraa, musaa, kirppistä, sambuuseja, musaa ja kaikki me Maunulan tyypit! Ulkoseurakuntalaiset ovat myös äärimmäisen tervetulleita.

Otamme koronaan liittyvät rajoitukset huomioon kaikissa järjestelyissämme. Tämä voi tarkoittaa, että tapahtuma streamataan, mahdollisesti myös pihalla näkyvästi ja kuuluvasti – ja vain kourallinen katsojia pääsee saliin paikan päälle.

Maunulan Musaa ja Makkaraa järjestetään lauantaina 22.8.2020, alustavasti klo 13-18. Tapahtuma on jälleen Maunula-talossa sen edustan piha-alueella.

Musiikki raikaa Metsäpurosalissa ja pihalla. Talon edustalla on luonnollisesti makkaragrilli kuumana. Kahvio palvelee sisällä tapahtumavieraita.

Musafestarilla esiintyvät päivittyvät tähän alle kesän aikana. Tässä ensimmäiset kiinnitykset:
Small Peaces
The Tone Riders
Punatähdet

Piha-alue on varattu omatoimiselle kirppiskaupalle. Paikkoja ei voi varata. Maksuton, oman pöydän tai viltin kanssa toteutettava kirppis.

Koko perheen kaupunkitapahtumaan Maunulan sydämessä on vapaa pääsy.

Järjestäjä: Maunula-seura
Ohjelmatuottaja: Jan Erola

>> Lisätietoja musan ja makkaran taustoista

Tapahtuma Facebookissa: Musaa ja Makkaraa 2020

Maunulan musaa ja makkaraa 2020 etsii vapaaehtoisia!

Helsingin rouhein kaupunginosatapahtuma järjestetään jälleen elokuussa, lauantaina 22.8. Maunula-talolla. Mukana tietysti musaa ja makkaraa! Esiintyjät ja makkarat julkistetaan kesä-heinäkuussa.

Nyt etsimme vapaaehtoisia

Tapahtuma toteutetaan jälleen talkoovoimin. Tervetuloa mukaan porukkaan!

Lähetä sähköpostia maunula.seura@gmail.com tai liity talkoolaisten Facebook-ryhmään, jos kiinnostaa esimerkiksi

  • julisteiden levittäminen
  • kahvilapisteen kassana olo
  • grillipisteen pystytys
  • makkaranpaisto
  • loppusiivous

Koko perheen kaupunkitapahtumaan Maunulan sydämessä on vapaa pääsy.

Järjestäjä: Maunula-seura
Ohjelmatuottaja: Jan Erola

>> Lisätietoja tapahtumasta

Maunula-seuran vapaaehtoiset pyörittävät joskus kahviota Maunula-talon tapahtumissa, tässä Musaa ja Makkaraa -kahvio kesällä 2019.

Maunulan Mediapaja avautuu 1.6.

Mediapajalla käytössäsi on runsaasti tietokoneita, kokoustila ja tulostuspalvelut.

Aukioloaika on kesäkauden ajan arkisin klo 10-16.

Noudatamme koronavirukseen liittyen kaikkia annettuja turvallisuusohjeita. Asiointi järjestetään ohjeiden mukaisesti. Käytössä on vain puolet asiakaspaikoista ja tilaan saa tulla vain neljä-viisi asiakasta kerrallaan.

Lue lisää:
Asukastila Maunulan Mediapaja

Asukastila Maunulan Mediapaja

Toimintaa, neuvontaa ja palvelua, jotta kukaan ei jäisi digiyhteiskunnan ulkopuolelle. Asukastila Maunulan Mediapajalla tarjotaan maksutonta puhelin-, tabletti- ja läppärineuvontaa ja tohtorointia. Tervetuloa!

Mediapajalla voit myös käyttää tietokonetta ja internetiä ilmaiseksi sekä tulostaa ja ottaa kopioita omakustannushintaan (esim. A4 kopio 40 senttiä/kpl).

Osoite: Metsäpurontie 25, Maunula. (Männikkötien ja Metsäpurontien kulma, Saunabaarin talon katutaso). Puh: 040-5900455, sähköposti: maunulan.mediapaja@gmail.com.

Mediapajaa pitävät auki aktiiviset asukkaat. Mediapajan toiminnasta ja taloudesta vastaa Maunula-Seura ry. Tue meitä! Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan tai liity Maunula-Seuran jäseneksi!

Mediapajalla tehdään ja jaetaan Maunulan Sanomia ja ylläpidetään Maunulan kotisivuja. Mediapajalla järjestetään myös pienimuotoisia taide- ja valokuvanäyttelyitä.

Maunula-Seura ry pitää yllä Maunulan Mediapajaa Saunabaarin rakennuksen alakerrassa. Kuva: Susanna Pitkänen 2019.

Mitä tapahtuu Maunula-talossa vuonna 2021? Nyt on ideoiden aika.

Maunula-talo kerää ideoita ensi vuodelle. Kuva: Maarit Hohteri

Maunula-talo on toistaiseksi suljettu, mutta tapahtumia suunnitellaan jo syksyn lisäksi ensi vuodelle. Millaista toimintaa sinä toivot Maunula-taloon vuonna 2021? Mikä teema sinua kiinnostaa? Miten talon toimintaa voitaisiin kehittää? Kerro ideasi Maunula-talon verkkosivulla.

Ehdotukset ripustetaan näkyville ideoiden ikkunaan Maunulan kirjaston ja S-marketin välille. Omia ideoitaan voi jättää 16. elokuuta asti.

Maunula-talon henkilökunta käsittelee ehdotuksia yhdessä alueen asukkaiden kanssa alkusyksystä. Loppusyksystä äänestetään, mitkä ideoista toteutetaan vuonna 2021.

Maunula-talon ideahaku vuodelle 2021 käynnissä 16.8.2020 saakka. Lisätietoja: www.maunulatalo.fi.

Auta lähipalveluita säilymään

Terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvien palveluiden suosion kasvu näkyy myös Maunulassa. Moniin Metsäpurontien ja Männikkötien liiketiloihin on tullut erikoistavarakauppojen tilalle jalkahoitajia, hierojia, fysioterapeutteja, kampaajia ja kosmetologeja.

Jotta saamme pidettyä lähipalvelut myös koronakriisin jälkeen, voimme auttaa heitä esim. ostamalla lahjakortteja.

Olemme koonneet listan Maunulan palveluista. Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan yrittäjiin – listassa on linkit heidän nettisivuilleen.

Alla pari vuotta sitten julkaistu juttu, jossa haastateltiin muutamia hyvinvointialan yrittäjiä. Heidän lisäkseen on mm. kosmetologeja ja useita parturi-kampaamoita.

Ildiko Mellavuo on hoitanut maunulalaisten ja lähialueiden asukkaiden jalkoja jo yli 20 vuotta. Vuoden 2018 alussa hän muutti Terveet jalat -nimisen liikkeensä Maunulassa Saunabaarin katutasoon (Metsäpurontie 25, käynti Männikkötien puolelta).

”Sekä asiakkaat että me olemme enemmän kuin tyytyväisiä uusiin toimitiloihin”, kertoo lldiko, jonka kanssa jalkahoitolassa työskentelee palvelutarjontaa täydentävä jalkaterapeutti. ”Erityisesti diabeetikot ja reumaatikot hyötyvät erittäin paljon jalkaterapeutin palveluista, sillä hän on jalkaterveyden edistämisen ja alaraajojen monipuolisen tutkimisen, hoitamisen ja kuntouttamisen korkeasti koulutettu asiantuntija”, Ildiko sanoo ja jatkaa, että jalkaterapeutin toimenkuvaan kuuluu alaraajojen toiminnan arviointi, biomekaaninen tutkimus, kävelyanalyysi sekä liikkumis- ja toimintakykyä ylläpitäviä terapioita.

”Hoidamme alaraajojen erilaisia kiputiloja, esimerkiksi lonkkaan, polveen tai nilkkaan kohdistuvia kipuja, kantaluupiikin aiheuttamia kipuja, erilaisia urheilurasitevammoja ja niistä johtuvia kipuja. Teemme tukipohjallisia, varpaiden oikaisijoita silikonista, hoidamme sisään kasvaneita kynsiä, korjaamme asentovirheitä ja teemme kevennyksiä jalkaterien ylikuormituskohtiin. Hoidamme myös iho- ja kynsimuutoksia, kuten känsiä, syyliä ja kynsisieniä”, Ildiko avaa Terveet jalat -yrityksen monipuolista palvelutarjontaa.

18 Urheiluhieronta Risto Luoma
Risto Luoma. Kuva: Hanna Marttinen.

Koulutettu hieroja Risto Luoma on työskennellyt Urheiluhieronta-nimisessä yrityksessään Maunulassa (Koivikkotie 8) päätoimisesti vuodesta 2013. ”Meillä on asiakkaita kilpaurheilijoista aktiiviliikkujiin sekä toimistotyöntekijöistä eläkeläisiin. Mikä on kiva huomata, myös nuoremmat liikkujat ja harrastajat ovat alkaneet huoltaa kroppaansa ja hieronta näyttelee tässä yhtä osa-aluetta. Nuorilla kasvavien treenimäärien lajiharjoittelussa pitäisi näkyä myös kehon huollon määrässä”, Risto kertoo. Hieronnan lisäksi hän on ohjannut Fustra-harjoittelua, joka tähtää hyvään, tasapanoiseen ja ryhdikkääseen kehoon: “Otan nämä seikat huomioon myös hieronnassa.” 

Riston kuivaneulauksen opinnot valmistuivat syksyllä 2018. “Kuivaneulaus on suosittu lisä esim. niska- ja hartiaseudun ongelmien hoidossa. Siihen kuuluu aina myös manuaalinen käsittely, sillä tutkimustuloksissa juuri yhdistelmähoidossa on saatu parhaat tulokset triggeriperäisiin eli lihasta jatkuvasti jännityksessä pitävien solmukohtien heijastekipuihin”, sanoo Risto. Hänen lisäkseen Urheiluhieronnassa työskentelee Outi Eestilä. Heille molemmille voi varata ajan kätevästi nettiajanvarauksella tai perinteisesti soittamalla.

Kuntohuoltamossa (Metsäpurontie 19-21) on kaksi koulutettua hierojaa, Pia Partanen ja Edi Pennanen. He ovat perehtyneet klassisen hieronnan lisäksi urheiluhierontaan. Kummankin monipuolinen lajitausta sekä Pian PT-koulutus takaavat, että myös kotihoito-ohjeita on tarjolla.

Kuntohuoltamossa hoituvat teippaukset ja kuivakuppaus, joka on tämän hetken hitti esim. urheilijoiden kehonhuollossa. Tammikuussa 2018 aloittanut Edi on opiskellut myös intialaista päähierontaa, ja Kuntohuoltamoa jo pidempää pyörittänyt Pia tekee monipuolisesti kalvokäsittelyä ja mobilisointia. Edi oli vuonna 2018 hakeutumassa osteopaattikoulutukseen. Pia puolestaan aloitti perehtymisen triggerpisteiden akuneulaamiseen eli niin kutsuttuun kuivaneulaukseen. Sillä autetaan laukaisemaan triggerpisteitä perinteistä painamistekniikkaa kevyemmin ja kivuttomammin.

Ja perinteitä jo noudattaen toukokuussa 2018 Pia suuntasi Kööpenhaminaan hieronnan MM-kisoihin. ”Meillä on Maunulassa hyvä verkosto hyvinvointialan osaajia. Lähetämme Kuntohuoltamoltakin usein asiakkaita esim. jalkahoitajalle ihan tuohon naapuriin”, kehuu Pia Maunulan yrittäjien hyvää henkeä.

18 Kuntohuoltamo
Kuntohuoltamon Edi Pennanen ja Pia Partanen. Kuva Hanna Marttinen.

Noin 40 vuotta yrittäjänä työskennellyt fysioterapeutti Antti Graan (ent. Rajakaski) on pitänyt Maunulan fysikaalista hoitolaitosta yli 35 vuotta. Liike muutti vuodenvaihteessa Suursuolta vanhan Maunulan puolelle (Metsäpurontie 26). Antti kertoo, että hoitolaitoksessa työskentelevät maunulalaisia palvelemassa osteopaatti Kirsi, fysioterapeutit Antti, Raimo ja Marita, joka on myös lymfaterapeutti sekä kosmetologi Elena – yhteensä viisi henkilöä, kukin vuorollaan samassa hoitotilassa. He tekevät myös kotikäyntejä ja myyvät palvelua Helsingin suurimpaan vanhainkotiin Kustaankartanoon. Ajan heille voi varata myös nettiajanvarauksella.

Osoitteessa Männikkötie 10 työskentelee fysioterapeutti Anita Korhonen. Anita tekee kuntoutusta esim. polvi- tai lonkkaleikkausten jälkeen sekä hoitaa mm. niska-, selkä- ja polviongelmia. Hän hallitsee fysioterapian ja hieronnan lisäksi myös kalvokäsittelyt (fascia) ja kinesioteippaukset.

”Olen työskennellyt fysioterapeuttina yli 38 vuotta, joista 24 vuotta yrittäjänä. Olin ennen oman yrityksen perustamista töissä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, esim. Ruotsissa sairaalan ortopedisella osastolla. Olen myös kulkenut urheilujoukkueiden mukana pelimatkoilla tekemässä heidän lihashuoltoaan”, Anita kertoo ja näyttää verhon takaa harmaata patjaa. ”Tämä kuuluu laitteistoon, jolla teen fysikaalista Bemer© verisuoniterapiaa. Sillä on saatu hyviä tuloksia etenkin kivun hoidossa.”

”Minulla on asiakkaita 10-vuotiaasta 90-vuotiaaseen. Haluan, että jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi ja kotoisaksi Männikkötien hoitotilassani. On mukavaa, että ihmisiä tupsahtaa ovesta varaamassa aikaa”, Anita sanoo ja lisää tekevänsä myös kotikäyntejä ja vetävänsä jumpparyhmiä. ”Olen miettinyt varttuneemmille suunnatun tuolijumpparyhmän perustamista”, Anita avaa suunnitelmiaan.

Miten menee poikkeusoloissa? Oulunkylän seurakunnan kyselyt nuorille ja perheille

Korona-ajan poikkeustilanne on vaikuttanut arkeemme. Se on jo nyt tuonut monenlaisia haasteita meille kaikille. Oulunkylän seurakunta halua tietää, miten perheet jaksavat tässä poikkeustilanteessa. Seurakunta haluaa myös tietää, miten voisi parhaiten tukea perheitä.

Tämän vuoksi he kartoittavat nyt kyselyillä perheiden, lasten ja nuorten tarpeita ja toiveita.

Kysely nuorille (avautuu uudessa välilehdessä)

Kysely perheille (avautuu uudessa välilehdessä)

Kyselyitä on kaksi; toinen on suunnattu nuorille, jotka voivat vastata siihen itsenäisesti. Toinen kysely on suunnattu pienemmille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Tähän kyselyyn lapset voivat vastata yhdessä vanhempiensa kanssa.

Kyselyihin vastataan nimettömänä – voit siis antaa palautetta turvallisesti. Vastaathan kyselyyn tiistaihin 14.4.2020 mennessä.

Vastaamalla annat arvokasta tietoa, miten seurakunta voi suunnata voimavarat ja resurssit siten, että se parhaiten auttaa ja tukee perheitä.

Seurakunnan työntekijöille voit halutessasi laittaa sähköpostia ja viestiä huolistasi ja toiveistasi. Yhteystiedot löytyvät seurakunnan nettisivuilta.

Kulttuurille uusia pika-avustuksia – jo myönnettyjä avustuksia voi siirtää tai käyttää uuteen tarkoitukseen

Helsingin kaupunki tarjoaa uutta pika-avustusta edistämään liikunnan, nuorison ja kulttuurin uudenlaista toimintaa, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. Haku on jatkuva ja se alkaa maanantaista 23.3. alkaen. Hakemukset käsitellään kiireisinä.

Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja avustussumma per hakija on maksimissaan 5 000 euroa. Tavoitteena on hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia.

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset

Jo myönnettyjä kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksia ei peritä takaisin

Koronaviruksesta aiheutuneen toiminnan sulkemisen ja peruuntumisen vuoksi kaupunki on päättänyt, ettei jo myönnettyjä kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksia peritä takaisin. Avustuksia voi siirtää käytettäväksi myöhäisempään ajankohtaan, jopa ensi vuoden kevääseen.

Lisäksi hankkeiden sisältöä voi muuttaa matalalla kynnyksellä. Kaupunki huomioi tilanteen, joustaa avustusten käytössä ja ymmärtää vaikeutuneita ja muuttuneita olosuhteita.

Kevään aluefoorumit siirtyvät syksyyn

Maunulan kevään aluefoorumit siirtyvät koronavirusepidemian vuoksi syksyyn.

Siirtyvat teemat koskivat Maunulan tonttikohtaista täydennysrakentamista ja Tuusulanbulevardin suunnittelun asukasnäkökulmaa.

Syksyn 2020 aikana järjestetään kolme aluefoorumia.

>> Maunulan aluefoorumit

Kaupunkipyöräkausi alkaa 23.3.2020

Alepapyörät

Koronavirustilanteen kärjistyessä Helsingin kaupunki, HKL ja Espoon kaupunki päättivät aikaistaa kaupunkipyöräpalvelun käyttöönottoa. Kaupungit pyrkivät hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Tässä kaupunkipyöräkauden aikaistaminen todettiin yhdeksi mahdolliseksi toimenpiteeksi.

Pyörät tulevat käyttöön jo maanantaina 20.3.2020. Aikaistuksen takia kaikki kaupunkipyöräasemat eivät ole heti käytössä. Ajantasaiset tiedot asemista löydät osoitteesta https://kaupunkipyorat.hsl.fi/fi/helsinki/stations

Nyt on käynnissä koronaepidemia, joten muistetaan turvallisuus senkin suhteen: käytetään kaupunkipyöräillessä hansikkaita! Tarkempia tietoa desifioinnista ja putsauksesta tulossa myöhemmin.

Kaudella 2020 käytössä on 242 pyöräasemaa Helsingissä ja 109 Espoossa. Yhteensä asemia on 351 ja pyöriä noin 3 500. Kaupunkipyöräkauden aikana asemien sijainnit ja pyörien saatavuus näytetään HSL:n Reittioppaassa, jossa voi tehdä myös reittihakuja kaupunkipyörillä. Asemien sijainteja voi tarkastella myös tältä kartalta. Muutamien asemien paikkoja on muutettu työmaasta tai muusta syystä johtuen. Tältä kartalta voi katsoa muuttuneiden asemien sijainteja (punaisella merkityt muutokset näkyvät karttaa suurentamalla).

https://kaupunkipyorat.hsl.fi/fi/helsinki

Asukastila Maunulan Mediapaja on SULJETTU 16.3.-31.3.2020

Maunulan Mediapajalla on tehty vuodesta 1999 vapaaehtoistyötä digitaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja sujuvan digiarjen varmistamiseksi. Kuva: Kauko Lohtander

Mediapajan neuvonta ja toiminta on tauolla ainakin maaliskuun 2020 loppuun. Myös kaikki tilavaraukset perutaan tältä ajalta. Olemme yhteydessä tiloja varanneisiin tahoihin maanantaina 16.3.

Päätöksellä pitää Mediapaja kiinni korostamme alueemme asukkaiden ja etenkin iäkkäiden asiakkaittemme turvallisuutta. Haluamme välttää riskit koronaviruksen leviämiseen.

Tiedotamme Mediapajan aukeamisesta ikkunailmoituksin ja osoitteessa www.maunula.net.

Toivotamme asiakkaillemme rauhaisaa maaliskuuta ja kohtaamisiin myöhemmin.

Maunula-seuran hallitus ja Mediapajan toimijat

>> Maunulan Mediapaja