Entäs nyt Maunula? -teatteriproduktio

Teatteriensi-ilta lokakuussa 2021 Maunula-talossa!

Mistä Maunula sai nimensä?
Mitä Saunabaarissa tapahtui?
Tiedätkö Ruusupuiston?
Muistatko Maunulan muumion?
Ostarin?
Miten tähän on tultu?
Entäs nyt Maunula?

Haluamme tehdä yhdessä yhteisöllisen ja vuorovaikutteisen Maunulaa käsittelevän näytelmän. Siksi prosessi osallistaa ja mahdollistaa keskustelun Maunulan merkityksellisistä asioista. Näytelmäprosessin aikana järjestetään kaksi työpajaa, joissa on mahdollista keskustella näytelmän esille nostamista teemoista.

Näytelmä pohjautuu kouluneuvos Jouko Jauhiaisen kirjoittamaan käsikirjoitukseen. Ohjaaja Jyrki Kallius dramatisoi käsikirjoituksen. Näytelmän musiikista ja kuoron johtamisesta vastaa Sibelius-Akatemian emeritusprofessori Heikki Laitinen. Produktiossa käytetään Waltari-yhtyeen perustajajäsen Kärtsy Hatakan musiikkia.

Esityksessä on mukana 12 paikallista näyttelijää.

Jos olet kiinnostunut näyttelemisestä, tule mukaan! Yhteyshenkilö: jyrki.kallius@gmail.com.

Teatteriproduktion tavoite ja merkitys

Entäs nyt Maunula? -näytelmä käsittelee kaupunginosan historiaa ja sen identiteetin ja keskeisten merkitysten muotoutumista. Se tuo esiin asukkaiden yhteisöllisyyden sekä ottaa myös kantaa yhteisön varjopuoliin: yksinäisyyteen, ristiriitoihin ja eriarvoisuuteen.

Näytelmällä halutaan tulkita uudelleen vanhaa mielikuvaa Maunulasta sekä voimistaa maunulalaisten tietoisuutta omasta alueestaan viihtyisänä ja turvallisena kotiseutuna, jonka tulevaisuuteen asukkaat voivat vaikuttaa. Maunula on 7400 asukkaan kaupunginosa, joka on rosoinen mutta myös tolerantti, moniarvoinen ja yhteisöllinen. Medioiden välittämää Maunulan julkista kuvaa ovat leimanneet huumeongelmat ja Maunulan muumion tapaus. Maunulan muutosta ja stigmoja on tarvetta käsitellä yhteisössä. Tähän osallistava taide tarjoaa keinoja.

Maunulassa toteutettiin vuosina 2016-2018 Helsingin uudella kulttuurimallilla (ns. Helsingin mallilla) rahoitetut hankkeet: Kansallisteatterin “Maunulan maisema” ja mediakulttuuriyhdistys m-cultin “Yhteisöllisen mediataiteen residenssit”. Suuri joukko maunulalaisia oli hankkeiden yleisönä ja osallistui myös hankkeiden toteuttamiseen. Tämä oli Helsingin mallin hankkeiden tavoitteena.

Kokemus osallistavasta yhteisöllisyyttä rakentavasta taiteesta synnytti tarpeen jatkaa teatterin tekemistä omaehtoisesti paikallisin voimin maunulalaisista teemoista.

Näytelmän toteuttamiseen on kytketty mukaan Maunulan yhteisöjä: Maunula-Seura, Maunulan yhteiskoulu, Maunulan leijonat, Asukastalo Saunabaari, asukastila Maunulan Mediapaja ja Maunulan Sanomat.

Harjoitukset pidetään Saunabaarissa sekä Maunula-talossa, koronaturvallisuus huomioiden.

Maunula-näytelmän ensi-ilta on lokakuussa 2021 Maunula-talossa. Esityksiä on suunniteltu viisi kappaletta, joiden lisäksi varaudutaan kahteen lisänäytökseen. Maunula-taloon mahtuu kerralla 150 katsojaa.